BRIZGANJE PLASTIKE
Ste se kdaj vprašali kako se izdela plastične izdelke, ki so po obliki in lastnostih lahko popolnoma enaki? Ali pa kako je možno, plastiko oblkovati v toliko različnih obik?

Odgovori na ta vprašanja tičijo v proizvodnji plastike, ki se deli na več segmentov med katerimi so najpogostejši :
-brizganje plastike,
-pihanje plastike,
-prešanje,
-ekstrudiranje,
-termoformiranje, itd.

Podjetje VistlerPlast se ukvarja z brizganjem plastike, zato se bomo v tem blogu posvetili tej veji predelovanja plastičnih mas.

Prvi plastični material je odkril leta 1839 Charles Goodyear s kemično modifikacijo naravnih polimerov in razvil postopek vulkanizacije. Plastična industrija se je nato hitro začela razvijati obenem pa se je razvil tudi postopek brizganja plastike, ki je dandanes eden izmed najbolj uporabljenih načinov predelave plastičnih mas.

BRIZGALNI PROCES
Za brizganje plastike potrebujemo posebne brizgalne stroje, ki jim rečemo tudi brizgalke, kalup oziroma orodje in plastične mase oziroma material, ki je ponavadi v obliki zrnc. Na trgu je veliko različnih vrst plastičnih mas vendar se v grobem vse te vrste predeluje na podoben način.

Vsak brizgalni stroj oziroma brizgalka ima prostor, ki se mu reče lijak, kamor se vstavlja plastične mase, ki se nato v brizgalnem stroju počasi stalijo s pomočjo temperature.  Stroj nato proizvede pritisk s katerim sledi vbrizgavanje v kalup. Omenjeni kalup omogoči, da vbrizgana masa dobi željeno obliko. V samem kalupu so hladilni sistemi kateri vbrizgano plastično maso shladijo do te mere, da ostane v trdnem stanju. Takrat je tudi čas, da se kalup odpre in s pomočjo zračnega curka ali pa mehanskega izmetača izpusti oziroma izmeče končni produkt.

PREDNOSTI BRIZGANJA PLASTIKE
Postopek brizganja plastike ima prednosti predvsem v tem, da omogoča izdelavo zelo širokega kroga produktov, omogoča varen in hitro ponovljiv proces s širokim spektrom različnih materialov. Stranskih produktov praktično ni, saj se v večini primerov lahko odpadna plastika, ki se proizvede istočasno s produktom lahko reciklira in uporabi ponovno. Prav v ponovni uporabi oziroma recikliranju in v biorazgradljivih oziroma bioosnovanih materialih (o katerih smo govorili v prejšnjem blogu https://vistlerplast.com/2019/04/08/kaksna-je-prihodnost-plasticnih-izdelkov/ ) lahko vidimo svetlo prihodnost uporabe plastike, ter s tem še eno izmed mnogih prednosti brizganja plastike.

BRIZGANJE PLASTIKE- IZDELKI
Kot smo že omenili je praktično moč izdelati skoraj da vsak izdelek iz plastičnih mas. Res je, da imajo različni izdelki različne specifike, zato je sam pristop k proizvodnji različnih izdelkov potrebno tudi prilagoditi (konstrukcija kalupa, izbira materiala, nastavljanje brizgalnih strojev, ipd.). Brizgane izdelke lahko najdemo na vsakem koraku, tako v vsakdanjem življenju kot tudi v zahtevnejših idustrijah kot so zobotehnika, medicinia, avtomobilski industrija, ipd.

Podjetje VistlerPlast že več kot 32 let proizvaja s pomočjo brizgalnih strojev različne izdelke od raznih lončkov, pokrovčkov za razne parfume ter spreje, injekcije in pokrovčke za medicino, kolute za navijanje laksa, plakete za zobotehniko do svojih lastnih izdelkov kot je naprimer CoffeePort in mnogo drugih, ki si jih lahko ogledate na tej povezavi https://vistlerplast.com/plasticni-koluti/ .