To je eden izmed sloganov, ki ga v podjetju VistlerPlast radi izpostavljamo, saj smo svoj proces ustvarjanja izdelkov povsem prilagodili željam in potrebam kupcev. 

V preteklosti smo izdelali produkt, ki smo ga prodajali končnim kupcem, zato smo vso svojo energijo usmerjali v prodajo. Danes je drugače, saj ustvarjamo in razvijamo produkte katere trg oziroma kupci potrebujejo in želijo. Največ energije tako porabimo pri analiziranju samih potreb trga in nato pri razvoju produktov. Miselnost podjetja se je povsem spremenila, saj potrošnikom sedaj želimo ponuditi rešitve med tem, ko smo pred leti želeli od potrošnikov le to, da naš produkt kupijo. V tem blogu bomo tako govorili o procesu kako skupaj z vami pridemo od začetne ideje do končnega produkta.

Kako se vse začne?

Podjetje Vistlerplast 80% svojih izdelkov izdeluje za potrebe svojih partnerjev, kateri uporabijo te izdelke kot dele večjih produktov ali pa jih samo dopolnijo s kakšnim drugim delom (naprimer kolut dopolnijo z laksom in ga nato prodajo).

Ko nas partner obvesti o potrebi po novem izdelku, se najprej posvetujemo z njim glede želja in potreb nato analiziramo tudi kakšne potrebe in želje ima trg na katerem se bo produkt prodajal. Nato se ponavadi oblikuje in dizajnira ter natiska 3D vzorec s katerim odpravimo vse dvome ali pa opazimo potrebo po drugačnih zamislih oziroma rešitvah. To obdobje v izdelavi produkta je zagotovo najzanimivejše in najtežavnejše, saj zahteva ogromno časa, energije in pa tudi finančnega vložka.


Naslednji korak je izdelava končnega orodja oziroma kalupa. Glede na predvideno količino, zahtevano kakovost in težavnost izdelka se nato odločimo, kje bomo izdelali kalup.
Največkrat sodelujemo z izdelovalci kalupov oziroma orodjarji iz Slovenije, Nemčije in pa tudi Kitajske za katere se odločamo predvsem pri izdelavi večjih kalupov.
Sama proizvodnja kalupa za brizganje plastike ponavadi traja od 1 pa do 5 mesecev odvisno od težavnosti izdelka.

Ko je kalup enkrat pri nas, se v proizvodnji začne obdobje testiranja. Ponavadi že v fazi dizajniranja in izdelovanja 3D vzorca točno določimo tip materiala s katerim bomo izdelovali oziroma brizgali končni produkt vendar je zaradi usmerjenosti podjetja in pa tudi naših partnerjev vedno več zanimanja za nove, okolju bolj prijazne materiale. Vse to zahteva več testiranj in dolgotrajnejši razvoj, saj je na trgu vedno več bio-osnovanih, bio-razgradljivih in za recikliranje primernih materialov, ki jih še vedno spoznavamo in preizkušamo.
 
Po končanih testiranjih končno napoči čas, ko se po potrditvi in zeleni luči našega kupca oziroma partnerja odločimo za zagon redne proizvodnje produkta. Le ta je najbolj odvisna od velikosti naročila, ki narekuje delovni čas brizgalnih strojev. Pri brizganju plastike gre po navadi za večje serije, katere se proizvajajo praktično celoten dan in noč tako, da stroj nikoli ne miruje.

Ko so izdelki “nabrizgani” oziroma izdelani jih zapakiramo po željah kupca / partnerja in tako so pripravljeni na pot in nadaljno obravnavo oziroma prodajo. Tako se zaključi proces kako skupaj z vami pridemo od začetne ideje do končnega produkta.